Cytrusy – witaminowy skarb zimowej pory

Tegoroczna zima w Polsce jest trochę taka, jakby jej nie było, ale to nie znaczy, że mamy nie korzystać z jej sezonowych dóbr. Na pewno nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wybrać się z rodziną lub przyjaciółmi na lodowisko, a potem oczywiście rozkoszować się sezonowymi wyrobami. Cytrusy są o tej porze najtańsze i najpyszniejsze, więc zróbmy z tego pożytek!

Pomysły

  • Dla osób z cierpliwością do robienia przetworów obowiązkowy do wykonania jest dżem z pomarańczy lub grejpfrutów. Koniecznie ze skórką, która skrywa w sobie wiele korzystnych właściwości (choć należy uważać, aby nie dodawać białej błony – jest ona gorzka i niesmaczna). W domowym dżemie łatwo jest ograniczyć ilość cukru, co nie jest możliwe w kupnych produktach. Dla wyjątkowego smaku, możemy dodać do pomarańczy imbir lub puree z dyni.
  • Pomarańcza dodaje wyjątkowy smak wszelkim mięsnym pieczeniom. Połączenie kwasku, słodyczy i soczystego, słonego mięsa daje niepowtarzalną kombinację smakową, obojętnie, czy będzie to indyk, wieprzowina, czy kurczak. Do tego ostatniego, jak i do ryb można użyć również cytryny.
  • Wszelkie cytrusy świetnie sprawdzają się jako dodatki do ciast, grzańców, sałatek i zarówno ciepłych jak i zimnych napoi. Ale czy słyszeli państwo o pomarańczy w zupie? Pomarańczowo-marchewkowy krem to świetny sposób na walkę z przeziębieniem – istna bomba witaminowa. Szczególnie jak dorzucimy do niej czosnek, imbir, a dla ciekawszego smaku, czarnuszkę.
  • Jako pyszny deser proponujemy kandyzowane plasterki cytrusowe (z wyborem owocu zachęcamy eksperymentować!) maczane w całości lub do połowy w wybranym rodzaju czekolady. Taki smakołyk można dodatkowo oprószyć cynamonem, imbirem, drobnymi orzeszkami lub wiórkami kokosowymi.

Wskazówki

Pamiętajmy, aby wykorzystywać każdą część! Niezużytą skórkę cytrusów można zasuszyć i dodać do potpourri, do kąpieli lub herbaty. Można ją też również kandyzować – obojętnie czy jest to pomelo, grejpfrut, pomarańcza, limonka czy cytryna. Jeśli została nam w całości skórka z przynajmniej połowy cytrusa, można użyć ją jako świeczkę – do środka włożyć knot i zalać olejkiem.