Kasztany jadalne – innowacja w polskiej kuchni

Kończy się listopad, wielkimi krokami zbliża się zima, a to może znaczyć tylko jedno – rozpoczęcie sezonu na kasztany jadalne! Te bogate w błonnik i potas zimowe przysmaki dopiero niedawno rozpowszechniły się na polskim rynku i na naszych stołach. Kto raz je spróbował, ten zna ich niepowtarzalny, orzechowo-ziemniaczany smak. Kto jeszcze nie jadł, najwyższy czas spróbować!

Sposoby na przygotowanie

W każdym przypadku, kasztany należy dokładnie umyć, a następnie naciąć ostrym nożykiem – wzdłuż przez całą długość lub na kształt litery X. Nacięcie musi być dość głębokie, aby kasztany nie wybuchły.

Uwaga: kasztany zalane wodą powinny pozostać na dnie garnka. Unoszące się na wodzie są zepsute. Jemy tylko żółte kasztany i koniecznie ściągamy z nich zarówno łupinkę, jak i skórkę.

  • Gotowanie. Jest to najprostszy sposób. Wystarczy umieścić nacięte kasztany do garnka z zimną wodą (opcjonalnie posoloną), przykryć i wstawić na gaz. W 15-20 minut są gotowe.
  • Prażenie. Na patelni, pod przykryciem. Wystarczy 10-20 minut. Należy często potrząsać patelnią, aby kasztany nigdzie się nie przypaliły.
  • Pieczenie. Piekarnik nagrzać do 200°C. Kasztany położyć naciętą (wypukłą) stroną do góry na blasze. Piec przez 20-30 minut, aż łupinka się otworzy.
kasztany jadalne pieczone

Wskazówki

  • W przypadku pieczenia lub prażenia kasztanów, dobrze najpierw włożyć je do zimnej wody i zagotować. W momencie, gdy woda zacznie wrzeć, odsączyć kasztany i postępować dalej według instrukcji. Sprawia to, że łatwiej się obierają.
  • Gotowane są najbardziej miękkie – najlepiej nadają się do farszy, zup, kremów i puree, ale mogą rozpadać się przy obieraniu. Natomiast pieczone mają najbardziej aromatyczny smak.
  • Najlepiej obierać kasztany jak są jeszcze gorące. Gdy są już gotowe, należy zawinąć je w szmatkę (najlepiej z naturalnego materiału), aby nie wystygły oraz aby para ułatwiła ściąganie skórki. Wyciągać i obierać pojedynczo, podawać najlepiej jeszcze ciepłe.
  • Można jeść je same jako przekąskę, ale kasztany jadalne świetnie sprawdzają się też w daniach, takich jak puree, zupy czy farsze do mięs. Na słodko polecamy dżem lub krem z kasztanów. Ciekawe na deser są też ciasteczka z kasztanów.