Kuchnia wielkopolska – krótki wstęp

Poznań, piękna i historyczna stolica wielkopolski odznacza się na tle naszych miast typowymi dla siebie daniami – i nie są to tylko ziemniaki z twarożkiem (które jak najbardziej polecamy skosztować!). Na obecny kształt tradycyjnych smaków przyczyniły się wpływy żydowskie, francuskie, ale przede wszystkim niemieckie. O odrębności lokalnej kuchni zadecydował dopiero XIX wiek, wraz z rozpowszechnieniem się ziemniaka – swoistego króla wielkopolski.

Począwszy od zup, tą bardziej znaną, choć mniej lubianą, jest czernina. Obecnie kojarzy się przeważnie z Panem Tadeuszem, bo mało kto odważa się jej próbować. Zniechęcający może być główny składnik, jakim jest krew – w wersji poznańskiej, jest to krew kaczki. Mimo to, gdy dobrze przyrządzona, nie musi być odrażająca. Jej słodko-kwaśny smak zbilansowany kluskami lub ziemniakami daje wyśmienite połączenie i smak, który zapada w pamięci.

Natomiast jarosze mogą rozkoszować się prostymi, pysznymi zupami postnymi, do których należą parzybroda, polewka lub ślepe ryby. Pierwsza z nich gotowana jest na bazie kapusty włoskiej i ziemniaków, a swoją nazwę wzięła z tego, że gorące liście kapusty przyklejały się jedzącemu do brody, parząc biednego zgłodniałego. Polewka to zupa z zagęszczonej mąką maślanki i śmietany (oczywiście z dodatkiem ziemniaków) a ślepe ryby wyłącznie z ziemniaków. Z rybami nie ma ona nic wspólnego. W gwarze poznańskiej znana była także jako zupa z pyrów z merdyną, czyli kartoflana ze śmietaną. Gorąco polecamy skosztowania tych dań – są proste, pyszne i swoim smakiem przenoszą wyobraźnię do ciepłego domu rodzinnego wielkopolskiej wsi.

Jest też z czego wybierać, jeśli chodzi o dania bardziej pożywne. Poznaniacy uwielbiają wszelkiego rodzaju kluski, placki i pyzy, a z mięs rządzi tutaj kaczka. Nie brakuje też wspomnianych wcześniej wpływów niemieckich, a także śląskich, w postaci kiełbas, kapusty czerwonej i kiszonej, a także niemieckiego auflaufu (słodki omlet z pieca) i śląskich pyz drożdżowych. Gorąco polecamy zimne nóżki lub galart – gotowane warzywa i mięso zastygłe w żelatynie.

Ze słodkości Poznań słynie oczywiście z rogali Marcińskich zawierających przeróżne bakalie symbolizujące bogactwo rejonu wielkopolskiego. Mniej znane są rury – wypiekane z ciasta piernikowego na miodzie. Można je zdobyć przeważnie na kiermaszach regionalnych i jarmarkach w okresie przed dniem Wszystkich Świętych lub Bożym Ciałem.

Na pewno rozbudziliśmy już Państwa apetyt – zachęcamy więc do eksperymentów kulinarnych i przygotowania tych potraw samemu, lub skontaktowaniu się z nami w celu spróbowania naszych sprawdzonych przepisów wielkopolskiej kuchni.