Jesienne propozycje na dania z dyni

Na słono, na słodko, w daniach, napojach, marynatach, zupach, deserach… Gdy deszcz stuka za oknem, a liście mienią się czerwienią i złotem, aż szkoda nie skorzystać ze skarbu jesiennej przyrody, jakim są dynie. Mamy dla Państwa kilka ciekawych pomysłów na dania z dyni. Koniecznie je wypróbujcie zanim znikną ze sklepowych półek!

Dania:

  • Frytki. Najlepiej z piekarnika, pieczone w oliwie i ulubionych ziołach, podawane z domowym sosem pomidorowym.
  • Pasta na kanapki. Przyrządzamy klasyczny hummus, który mielimy razem z pieczoną dynią.
  • Pierogi. Pokrojoną w kostkę dynię wystarczy podsmażyć na patelni (samą lub z ulubionymi warzywami. Polecamy cebulę, soczewicę lub bataty), doprawić do smaku i ulepić pierogi. Sami nie możemy się zdecydować czy lepsze są gotowane czy smażone!
  • Dżem. Miąższ z dyni starty na tarce należy dusić z cukrem około godziny do uzyskania pożądanej konsystencji. Dla wyjątkowego smaku można dorzucić pomarańczową skórkę, imbir, goździki i cynamon.
  • Rolady. W połączeniu z kurczakiem, serem feta i szpinakiem lub pietruszką, dynia zyskuje niepowtarzalny smak i aromat.
  • Pasztet z dyni i soczewicy. Ciecierzycę i pieczoną dynię wystarczy zblendować z czosnkiem, cebulą i wybranymi przyprawami a następnie piec przez niecałą godzinę. Taki wegański pasztet jest świetnym dodatkiem do dań i kanapek.
  • Faszerowana dynia. Najlepiej sprawdza się tu gatunek hokkaido ze względu na swoją wielkość i skórkę. Należy ją wydrążyć, a miąższ podsmażyć z curry lub ziołami, następnie wymieszać z ryżem i parmezanem i zapiec w dyni do czasu aż zmięknie. Można oczywiście wzbogacić farsz o ulubione dodatki warzywne lub mięsne.
Frytki z dyni
Frytki z dyni

To tylko kilka z naszych jesiennych pomysłów. Pełne przepisy z pewnością bez trudu znajdą Państwo na Internecie. Zachęcamy do własnych eksperymentów dyniowych w kuchni lub wypróbowania naszych sezonowych dań.

Wskazówki:

  • dynię hokkaido można jeść ze skórką. Wystarczy dokładnie umyć i upiec.
  • zupa dyniowa jeszcze lepiej smakuje i prezentuje się podana w wydrążonej dyni. Jej skórka jest na tyle twarda, że nie ma obawy przeciekania.
  • puree z dyni gotowanej lub pieczonej można mrozić lub pasteryzować i korzystać z niego do koktajli i dań przez cały rok.
  • surowa dynia hokkaido świetnie nadaje się do koktajli w połączeniu z imbirem, pomarańczą lub ananasem.